22/ΜΑΪΟΥ/2012 «ΚΕΡΔΟΣ»

Άρθρο του κ. Νίκου Μπατιστάτου στο «ΚΕΡΔΟΣ»

Υπόθεση επιμονής και υπομονής η εξωστρέφεια προς τη ρωσική αγορά

kerdos2Όπως σοφά έχουν τοποθετηθεί οι Αμερικανοί ειδικοί, την αξία ενός ακινήτου την προσδιορίζουν τρία πράγματα: Η θέση, η θέση… και η θέση του ακινήτου!

Και στην περίπτωση της Ελλάδας, η παραπάνω ρήση, θεωρώ πως εφαρμόζεται απόλυτα. Η ποικιλομορφία των τοπίων της Ελλάδας, η μεγάλη σε μήκος ακτογραμμή της, το κλίμα της και η πολιτιστική της κληρονομιά, καθιστούν τις οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μοναδικές στην Ευρώπη. Προσωπικά πιστεύω όμως πόας η επιτυχία ενός οικιστικού έργου, είναι ο άνθρωπος, η εμπιστοσύνη, ο επαγγελματισμός και η συνέπεια λόγων και έργων.

Μ’ αυτό το σκεπτικό και έχοντας πλέον την εμπειρία της ελληνικής αγοράς, θελήσαμε να εκδηλώσουμε την πεποίθησή μας, πως στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος, δεδομένου ότι «πολεμάει» στα ίσα τη μιζέρια, την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία. Και στραφήκαμε στην πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά.

Η επιχειρηματική μας διαδρομή δια-πνέεται διαρκώς από την αισιοδοξία ότι με μεγαλύτερη προσπάθεια θα κερδίσουμε το όποιο χαμένο έδαφος και με ομαδικό πνεύμα, έμπνευση και καινοτομία μπορούμε να δείξουμε σε όλους τι πραγματικά αξίζουμε.

Το στοίχημα της εξωστρέφειας βέβαια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χτίζεται βήμα βήμα και αποτελείται από υλικά που πρέπει να αντέξουν στον χρόνο, τις αντιξοότητες και τα δύσβατα μονοπάτια που ενδέχεται να συναντήσει κάποιος. Χρειάζονται κεφάλαια, ανθρώπινο δυναμικό, επενδυτική νοοτροπία με έμφαση στη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των ενεργειών σου και όχι στο εύκολο κέρδος. Πρέπει να επενδύσεις σε ανθρώπινες προσωπικότητες, διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικούς ρυθμούς ζωής. Το κυριότερο, χρειάζεται προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις μιας αγοράς τεράστιας στο μέγεθος αλλά και τεράστιας στις ζητούμενες «ποσότητες» προϊόντων ή υπηρεσιών, γεγονός που κάνει κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να εξάγει στη ρωσική αγορά να σκέφτεται πως πρέπει να δημιουργήσει ξεχωριστή εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξαγωγικές της απαιτήσεις. Η ρωσική αγορά όμως δεν είναι εύκολη. Είναι σαφώς πιο ανθρωποκεντρική από την ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολό της, δεδομένου ότι οι Ρώσοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη διαπροσωπική γνωριμία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που πρέπει να διαθέτεις. Ξεκινήσαμε λοιπόν με τη συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση για την εξοχική κατοικία που διοργανώθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη Μόσχα.

Οι Ρώσοι για να αποφασίσουν να επενδύσουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, κριτήριο γι’ αυτούς αποτελεί η οικονομική σταθερότητα και η εργασιακή ειρήνη που επικρατεί σε κάθε χώρα. Και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αυτό έχει εν πολλοίς επιτευχθεί. Στους Ρώσους κάνει μεγάλη εντύπωση και το αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά που τα βράδια κυκλοφορούμε χωρίς να φοβόμαστε, μιας και οι πόλεις μας παραμένουν ασφαλείς παρά τα κρούσματα εγκληματικότητας. Τους κάνει επίσης εντύπωση το ότι μένουμε έξω από τα σπίτια μας τόσο αργά. Όλες τις ιδιαιτερότητες αυτού του λαού αξίζει να τις υπομείνει ένας επιχειρηματίας, γιατί η διείσδυση στη ρωσική αγορά, εφόσον επιτευχθεί, το μέγεθος και η ποσότητα του έργου που θα παραχθεί για λογαριασμό τους θα είναι τέτοιο που θα ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Η σχέση Ελλάδας-Ρωσίας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και σε κάποια επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί και προνομιακή. Η πρόθεση ανάπτυξης όμως αυτών των επιχειρηματικών σχέσεων μπλοκάρεται όμως από τη ρωσική γραφειοκρατία που σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται και να ακυρώνει την κάθε καλή πρόθεση, υπομονή και αντοχή του Ευρωπαίου που θέλει να αναπτύξει την επιχειρηματικότητά του στη ρωσική κοινοπολιτεία.

Οι διαδικασίες πολλές φορές αργούν τόσο που καθίσταται ατελέσφορη η όποια προσπάθεια. Τα τελωνεία δεν εκτελωνίζουν τίποτα αν προηγουμένως αυτό δεν έχει εισαχθεί από ρωσική εταιρεία. Οι εταιρείες κούριερ παραδίδουν μόνο επιστολές. Δέμα δεν μπορείς να στείλεις. Η Ρωσία πρέπει να υπερκεράσει αυτές τις δυσκολίες. Ο επενδυτής και συγκεκριμένα ο Έλληνας επενδυτής πρέπει να οπλιστεί με υπομονή, επιμονή και κουράγιο. Αλλά είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει απλόχερα, προκειμένου να υπερκεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες η πρεσβεία μας στη Μόσχα. Τόσο ο πρέσβης μας κ. Μιχάλης Σπινέλλης όσο και ο εμπορικός ακόλουθος κ. Σπύρος Λιόντος συνέβαλαν αποφασιστικά στο να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο και να ευοδωθεί η παρουσία μας και στην Έκθεση αλλά και στην ενημερωτική συνάντηση που οργανώθηκε με Ρώσους επενδυτές.

Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρείται στη Ρωσία, με ετήσια αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 15%, υποδηλώνει τον δυναμισμό της ρωσικής οικονομίας. Αρκεί να αναφέρω χαρακτηριστικά πως σε συζητήσεις μας με υποψήφιους επενδυτές στη ρωσική πρωτεύουσα, το αίτημά τους ήταν αν έχουμε έτοιμα projects 300 οικοδομών, έτοιμων να αγοραστούν από ενδιαφερόμενους.

Η εξωστρέφειά μας προχωρεί με μεθοδευμένες κινήσεις. Είναι μία πολιτική μακρόπνοη, με διαβαθμίσεις ενεργειών, στάδια υλοποίησης και στρατηγικές επιλογές. Η δυνατότητα της γνώσης που αποκτούμε από την αχανή ρωσική αγορά, μας εμψυχώνει και μας κινητοποιεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να ανταποκριθούμε επάξια σ’ αυτή την πρόκληση, που διευρύνει το πελατολόγιό μας και μας εξοπλίζει με την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στις καλύτερες ημέρες για τον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα.